Sök den sanna rikedomen

Vägledning. Det är en stor förmån att få tjäna i Guds rike, skriver Samuel Alexandersson och tar Abraham som exempel.

Fader Abraham, som även kallas för ”Guds vän och trons fader”, var noga med att söka Guds vilja och vägledning för sitt liv, skriver Samuel Alexandersson. Genom bilden tolkar den holländske konstnären Aert de Gelder (1645–1727) Abrahams möte med tre änglar på deras väg till Sodom och Gomorra.
Publicerad Uppdaterad

Matteus evangelium 6:19–24

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret. Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Jag tänker på företagsledaren och affärsmannen Abraham, om vilket det står i Första Mosebok 13:2. Abraham var mycket rik på boskap och på silver och guld.

Men ändå var det inte detta materiella välstånd som var hans egentliga rikedom inför Gud. När senare Abraham blev välsignad av Melkisedek, kungen och prästen i Salem (Första Mosebok 14:18-20) så står det att Abraham gav honom tionde av allt. Herren själv förklarar själva hemligheten till varför han blev så rikligen välsignad både andligt och materiellt. ”I din avkomma skall alla jordens folk bli välsignade, därför att du lyssnade till min röst.” Första Mosebok 22:18

Att samla skatter i himlen innebär alltså att vi investerar i att lyssna in Guds röst …

Samuel Alexandersson, Vänersborg, senior pastor och medarbetare i Ebenezer Operation Exodus

Fader Abraham, som även kallas för ”Guds vän och trons fader”, han sökte aktivt Gud och byggde altare och tillbad Herren. Han var noga med att söka Guds vilja och vägledning för sitt liv. Gud erbjuder varje människa en enorm förmån i det att vi ges möjlighet att lära känna honom på ett personligt sätt. Vi läser från Jeremia 9:23-24: ”Så säger HERREN: Den vise skall inte berömma sig av sin vishet, den starke inte av sin styrka och den rike inte av sin rikedom. Den som vill berömma sig, han skall berömma sig av att han har insikt och känner mig: Att jag är HERREN, som verkar med nåd, rätt och rättfärdighet på jorden. Ty däri har jag min glädje, säger HERREN.”

Observera att vi människor kan skapa glädje i Guds hjärta när vi anstränger oss för att verkligen lära känna honom!

Att samla skatter i himlen innebär alltså att vi investerar i att lyssna in Guds röst, att vi försöker att lära känna HERREN på ett personligt plan och därefter omsätter Guds vilja i handling.

Under min tid som föreståndare för Filadelfiaförsamlingen i Vänersborg hade vi bland annat besök av en förebedjare och predikant vid namn Vello Vaim. Han gick av och an i ett möte och förkunnade ut en sanning med stor övertygelse, han sade: ”Den som ber, han ser, och den som ser, han ber mer.” 

Jesus förklarade ju även för sökaren Nikodemus att den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike, Johannes evangelium 3:3. Vi ser med trons ögon på tingens ordning i vår värld, och ju mer vi ger tid åt ordet och bönen, ju mer kan vi både se och förstå.

”Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” Matteus evangelium 6:33 

När jag ser tillbaks på mitt eget liv kan jag konstatera att Gud verkligen har infriat sitt löfte till både mig själv och min familj på detta område. Trots en relativ låglöneinkomst och en viss oro inför möjligheten att få råd att skaffa hus och bil, med mera, har Herren verkligen uppfyllt sina löften gång på gång. Dessutom blev jag välsignad med en sparsam hustru och fyra barn och fyra barnbarn. Jag har allt det jag behöver och mer därtill. På senare tid har vi engagerat oss i organisationen Ebenezer Operation Exodus och fått nya vänner som också vill göra en aktiv insats för det förskingrade judiska folket.

Att få vara en tjänare i Guds rike är en stor förmån och en källa till rik välsignelse. Visst blir det en och annan svår prövning emellanåt men med Gud själv på vår sida vet vi att vi kommer på ett eller annat sätt att klara av prövningen och gå ut ur den med ännu starkare rötter.

Powered by Labrador CMS