Stefan Swärd: Trump går i Hitlers fotspår – demokratin riskerar att falla
På två månader har Trump gjort mer för att koncentrera presidentmakten än någon annan i USA:s historia, skriver Stefan Swärd.
Foto: Evan Vucci
Debatt. Han har koncentrerat presidentmakten mer än någon annan i USA:s historia, och en bred majoritet av amerikansk kristenhet stödjer hans projekt, skriver statsvetaren Stefan Swärd om president Donald Trump.
Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Året var 1933. Det var val i Tyskland. Ett parti som hade stora framgångar var nationalsocialisterna och dess ledare Adolf Hitler. De var folkliga och svart-vita i sina budskap. Det gick hem hos tyskarna. Hitler spred hat och konspirationsteorier. Hans politiska konkurrenter demoniserades och svartmålades.
Nationalsocialisterna blev största partiet i valet 1933, dock utan egen majoritet. Valresultatet medförde att Hitler blev rikskansler med andra borgerliga partier i hans kabinett. Hitler agerade sedan oerhört skickligt för att centrera makten till nationalsocialisterna och honom själv.
Genom att skapa kriser, manövrera bort politiska konkurrenter och driva igenom undantagslagstiftning kunde han inom en ettårsperiod genomföra att det demokratiska Tyskland blev en diktatur med all makt koncentrerad till Hitler och nationalsocialisterna.
Ett av Hitlers vallöften var massdeportationer av icke-tyskar, vilket vid den tidpunkten främst var judar. Men vallöftet var svårt att genomföra på grund av att det inte fanns platser dit judarna kunde fly. Hitler lyckades med stor förmåga ta kontrollen över statsförvaltningen och domstolsväsendet och fick in sina lojala undersåtar på nyckelpositioner.
Hitler var populär även bland många kristna. Man menade att han skapade ordning och reda i Tyskland och stod för ett visst mått av moralisk upprustning. Många tyckte dessutom att den judiska minoriteten skapade problem för Tyskland och hade viss förståelse för att nationalsocialisterna inte tyckte om judar.
Debatten påminde om dagens europeiska debatt om problemen med för många invandrare i våra länder.
Hitler var smart och strategisk. Han byggde allianser, inte minst med näringslivet där många uppskattade en stark ledare. Utrikespolitiskt var han dessutom försiktig under de första åren.
Den så kallade anschluss-politiken, att lägga andra länder under det tyska riket, började genomföras först efter fem år. Först på tur var Österrike och delar av Tjeckoslovakien. I september 1939 gick man in i Polen i samarbete med Stalin och Sovjetunionen. Då började andra världskriget.
När man inte lyckades med massdeportationerna beslutade man i största hemlighet 1940 om den slutliga lösningen på judeproblemet. Resten är historia.
Vad kan vi lära oss av detta? Kan en handlingskraftig, demagogisk och populär politiker röstas fram till makten i ett demokratiskt samhälle för att därefter stegvis omvandla det till en diktatur? Svaret är ja. Kan detta vara möjligt genom att den berörda politikern underskattas, man tror inte att det är så illa? Svaret är ja.
Som statsvetare är jag chockad över vad som händer i USA just nu. Trump agerar exakt som Hitler för att skapa en totalitär auktoritet och makt åt sig själv. Första steget var att ta kontroll över republikanska partiet. Det har han lyckats med. Nu är utmaningarna att få kontroll över statliga förvaltningen och domstolsväsendet.
Som statsvetare är jag chockad över vad som händer i USA just nu. Trump agerar exakt som Hitler för att skapa en totalitär auktoritet och makt åt sig själv.
Stefan Swärd
På två månader har han gjort mer för att koncentrera presidentmakten än någon annan i USA:s historia. Amerikanska konstitutionen med maktdelning monteras ned blixtsnabbt. Anschlusspolitiken började han med direkt, för Hitler tog det fem år innan han sträckte sig så långt.
Och allt bygger på att en bred majoritet av amerikansk kristenhet ställer sig bakom projektet. Förmodligen kommer religionsfriheten att nedmonteras framöver.
Kommer Trumpvänliga kyrkor få privilegier och Trumpkritiska kyrkor att motarbetas? Kommer smarta försök till statskupp att genomföras efter fyra år med Trump som president? Jag befarar ett ja på båda dessa frågor.
Trump har dessutom utsett en abortliberal sjukvårdsminister, Kennedy, så inte ens i den hjärtefrågan för USA:s evangelikaler kan den nya amerikanska regimen leverera något av substans.
Hela mitt liv har jag uppskattat Billy Graham och amerikansk evangelikalism. Idag är jag fruktansvärt besviken på Franklin Graham och alla evangelikala ledare som utan kritisk bedömning har backat upp denna radikala kursändring för både republikansk och amerikansk politik.