Kaleo vill inspirera unga att våga ställa de svåra frågorna
Erika Åsberg, projektledare för Kaleo, brinner för att ge unga en plats att möta Jesus och växa i sin tro.Foto: Hugo Edelgård
Livsstil. – Det är väldigt fint att få skapa rum för unga människor att få möta Jesus och få djupna i sin tro, säger Erika Åsberg, projektledare för Evangeliska Frikyrkans nationella ungdomsevent Kaleo, som i helgen arrangerades i Stockholmsförorten Alby i Botkyrka kommun, där runt 500 ungdomar och volontärer samlades.
– Ordet kaleo är grekiska för ”att kalla”. Vi tror att Jesus kallar på en ung generation att få kliva in i hans hopp och hans plan för deras liv och att få leva tillsammans med honom. Det är där namnet kommer ifrån, berättar Erika Åsberg när vi samtalar på telefon alldeles i början av ungdomsfestivalen i Alby, Botkyrka.
En kreativ plats
Hon berättar att Kaleo är Evangeliska Frikyrkans nationella ungdomsevent som tar upp stafettpinnen efter Frizon, som arrangerades i Torp på Närkesslätten under 20 år, och även Ära, som därefter hölls under tre år på samma plats.
– Kaleo är en kreativ plats, vi vill ge rum för mångfald och olika uttryck. Det var något som också Frizon stod för. Nu är vi inte Frizon – vi är i en annan tid och festivalen har en annan målgrupp. Vi har också valt en lite mer utåtriktad prägel, i och med att vi väljer att vara i Stockholm, i Alby, fortsätter Erika.
– Vi kommer att ha en mix av gudstjänster, bibelstudier, seminarier, workshops, kreativa uttryck, musik, konst, sport och annat. I en av våra eftermiddagsworkshops kan man till exempel gå ut i team i Alby Centrum och sprida kärlek, bjuda på pann-
kakor, prata med människor och be för människor.
– Är man ung, bor i Botkyrka kommun och inte är medlem i en kyrka har man också möjlighet att gå in gratis till Kaleo. Den stora grejen med festivalen är inte att vara utåtriktad, men det är något vi vill utforska. Vi vill förankra eventet lokalt, samarbeta med kyrkor och civilsamhälle och veta att när vi intar Alby ska vi vara en god kraft här, som verkar för det goda medan vi är här.
Hur kom ni fram till den här idén?
– När jag och min kollega Julia Wellstam blev anställda som projektledare för Kaleo i januari 2023 började vi direkt leta efter en plats. Det var jättesvårt att hitta ett ställe som uppfyllde de kriterier och de önskemål vi hade, men så fick vi tipset: Ska ni inte kolla med det kreativa ungdomscentret Subtopia (som drivs av Botkyrka kommun)?
”Kaleo hjärta Alby”
– Vi kände att det var en superspännande plats i ett (av polisen) prioriterat område i Stockholms närhet. Där föddes nog också den utåtriktade prägeln, bland annat därför att vi tidigt fick väldigt goda relationer med kristna lokalt, med lokala pastorer och lokala församlingar som vi kände delade samma hjärta för Alby och för att nå ut till människor med Jesus här.
– Det har lite fallit på plats med tiden. Hade vi varit på Torpområdet som Evangeliska Frikyrkan äger, då hade kanske den delen inte funnits. Men nu när vi kommer och verkligen intar en stadsdel med mycket folk omkring oss, då har det känts fint att inte bara stänga in oss på vårt festivalområde, fortsätter Erika Åsberg.
I Alby sprider vi kärlek genom att bjuda på pannkakor, prata med människor och be för människor.
Erika Åsberg, projektledare för Evangeliska Frikyrkans nationella ungdomsevent Kaleo
– Redan innan vi började festivalen har vi haft volontärer som gått ut på Alby torg med texten ”Kaleo hjärta Alby” på ryggen och delat ut gratisbiljetter. Det är en väldigt spännande del som vi är mycket stolta över att ha med. Men sedan är det här vårt nationella ungdomsevent, och vår primära målgrupp är de ungdomar som finns i Evangeliska frikyrkans församlingar.
Lokal uppbackning
Hon berättar om samarbetet med lokala kristna församlingar, framför allt Botkyrka Pingst i Tumba och Elim Skärholmen, som är en EFK-församling. Men också om engagemang hos andra
EFK-församlingar i staden – Korskyrkan Stockholm, Folkungakyrkan, Söderhöjdskyrkan och andra.
– En väldigt fin sak är att vi har ett gäng från just Elim Skärholmen som varje lördag de senaste tre veckorna bett på plats för Kaleo, att Gud ska få verka under de här dagarna. Vi har verkligen backats upp lokalt, säger hon och berättar att ungdomseventet även arrangeras nästa år i Alby och utvärderas därefter.
– Men själva konceptet med Kaleo kommer vi att fortsätta med, det vet vi.
Vad hoppas ni med ungdomsfestivalen Kaleo?
– Vi hoppas att ungdomar som kommer hit ska åka hem och känna att de har fått verktyg för livet med Gud. Jag är själv uppvuxen med Frizon och minns att Frizon hjälpte mig att vidga min bild av hur livet med Jesus kan se ut. Jag förstod: Jaha, det här kan också rymmas där, fortsätter Erika Åsberg.
– Jag kan ta med Jesus in i den här delen av mitt liv och jag kan vara kristen både i skolan, i min sportförening och på min danskurs. Det handlar om att låta Jesus prägla hela livet. Frizon var väldigt bra på att ge rum för de svåra frågorna. Min dröm är att Kaleo över tid ska få rusta unga människor som vågar ställa svåra frågor, som vågar ge rum för samtal och som visar på en bredd i sitt kristna liv.
Kan se olika ut
– Med det menar jag inte att man tummar på evangeliet, utan att vi får visa att det kristna livet kan se olika ut: du kan vara kristen oavsett om du är EPA-ungdom, om du gillar sport eller om du älskar gaming. Det ska finnas en slags igenkänning för en rad av olika ungdomar.
– Till punkt och pricka är vår längtan att unga människor ska få lära känna Jesus och få djupna i sin tro. Med vår utåtriktade prägel är vår längtan så klart även att unga människor ska få komma till tro, unga som finns här lokalt.
– Där har vi till och med lokala personer i Elim Skärholmen som är på hugget och vill starta ungdoms-Alpha. Det finns alltså en tanke kring vad som händer sedan om lokala ungdomar kommer till tro, men också en längtan att de unga kristna som kommer hit ska bli stärkta i sin tro, att de ska få djupna i sin tro och i sitt lärjungaskap, säger hon.
Vad är din egen erfarenhet av event och läger av den här typen?
– Jag är uppvuxen i en kristen familj och har varit ofta på de så kallade Chililägren – tonårsläger som bland annat min kollega har arbetat med. Jag hade ett väldigt starkt Gudsmöte där när jag var 14 år som blev ett väldigt tydligt före och efter för mig. Det lade grunden för att jag själv skulle välja att tro på Jesus, berättar Erika Åberg.
– Det var faktiskt väldigt läckert, jag hade aldrig hört talas om Andens gåvor eller tungotal, men Anden föll över oss. Vi var 15 ungdomar som låg på en gräsmatta och bara blev uppfyllda av Gud. Vi såg hur någon började tala i tungor, någon började uttolka tungotalet, någon blev helad och vi förstod inte riktigt vad som hände.
– Efteråt fick folk berätta för oss om Andens gåvor och vad det innebar. För mig var det en upplevelse av att det här är på riktigt. Jag skulle ändå säga att det var där jag blev kristen på riktigt, fortsätter hon.
Du var i samma ålder som de ungdomar ni når nu?
– Exakt. Jag tänker att det är en otroligt viktig målgrupp. Vi vill skapa rum för upplevelser hos ungdomar som får prägla dem för livet. Den erfarenheten som jag hade på läger som Chili och Frizon har lagt en jätteviktig grund.
Ovärderligt
– Sedan är det som den lokala församlingen gör jätteviktigt. Dessa punktinsatser, där många samlas och där resurser används som en enskild församling sällan har tillgång till, är ovärderliga och har gjort all skillnad för mig som ung kristen.
– Det är väldigt fint att få skapa rum för unga människor idag att också få möta Jesus och få djupna i sin tro, avslutar Erika Åsberg.