Fler korta nyheter
-
Trendbrott i Svenska kyrkans statistik
Svenska kyrkan vädrar morgonluft. 2024 har fler än på många år valt att bli medlemmar – och bland unga är ökningen störst. ”Ett tydligt trendbrott”, säger Jonas Bromander, docent i religionssociologi. Till och med september har 10201 personer valt att gå med i Svenska kyrkan, enligt preliminära statistik. En markant ökning så här tidigt på året – år 2023 gick totalt 10889 personer med i kyrkan, år 2022 var det 9848 personer. (HV/TT)
-
Sänkt PMU-stöd blev riksdagsfråga
Vad väger tyngst? Att en organisation bedriver ett högkvalitativt arbete för att skapa bättre levnadsvillkor för människor i fattigdom och utsatthet? Eller om organisationen råkar vara kristen? Statsminister Ulf Kristersson (M) fick frågan i torsdagens debatt från riksdagsledamoten Camilla Brodin (KD) efter debatten den senaste tiden kring Sidas sänkta bidrag till PMU. Ett entydigt svar fick hon inte, men statsministern talade sig varm för effektivitet och transparens i biståndet. (HV)
-
Sveriges kristna råd i statligt dialogorgan
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD) har återigen valt in Sveriges kristna råd (SKR) efter ett års uppehåll i sin styrgrupp. ”Ett väldigt viktigt sammanhang att vara med i, framför allt i dessa tider när så mycket förändras i civilsamhällespolitiken”, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för SKR, och syftar på dels nya demokrativillkor, dels migrationspolitiska förändringar. (HV)
-
Kyrkor får miljoner för social satsning
Korskyrkan i Borås och Ansgarskyrkan i Västerås har fått elva miljoner i statliga fondmedel för sitt sociala arbete bland unga i (av polisen) prioriterade områden, skriver Dagen. Pengarna är tänkta att gå till konceptet Neighbourhood, med ursprung i Ulriksbergskyrkan i Växjö: utifrån mobilappen med samma namn ska ungdomar lära sig att ta långsiktigt ansvar för sina liv. De belönas när de sköter exempelvis läxläsning, praktik, föreläsningar och annat. (HV)
-
Skola stoppade Händels Messias – ”för religiös”
En skola i finländska Nyland ställde nyligen in en barockkonsert av Georg Friedrich Händels Messias med hänvisning till att texten var religiös, skriver bland annat Helsingin Sanomat. Överreaktion, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz till Svenska Yle: ”Det handlar om kulturhistoria, en musikhistoria, en konstupplevelse som man vill ge eleverna … det är mindre viktigt att det också finns religion med i texten.” (HV)
-
Sändaren offer för minskat mediestöd
Tidningen Sändaren, som ägs av Verbum, lägger ner vid årsskiftet. Detta med anledning av förändrade riktlinjer för statligt mediestöd. Tidningen har fått stöd sedan 2011 men 2024 blev det i stället ett övergångsstöd som successivt minskar under fem år. ”Ett tråkigt beslut … Utvecklingen skulle bara gå åt ett håll och då fanns ingen anledning att fortsätta utgivningen”, säger Annika Waldenström, vd för Verbum. (HV)
-
Nu ringer Notre Dames klockor igen
Katedralen Notre Dames klockor har ringt över Paris. Det är första gången det sker sedan en förödande brand ödelade stora delar av byggnaden. ”Det här är ett vackert, viktigt och symboliskt steg”, säger Philippe Jost som leder det offentliga organ som ansvarar för restaureringen. Klockringningen sker en månad innan katedralen återöppnar för allmänheten – och drygt fem år efter att världsarvet slukades av lågor i april 2019. Runt 250 företag och hundratals experter har varit involverade i restaureringen. (TT)
-
PMU förlorar 40 miljoner i Sidabidrag
PMU får ett eget avtal med Sida – men förlorar 40 miljoner i Sida-bidrag. Beskedet, som kom i fredags, beskrivs av PMU:s direktor Niclas Lindgren som ”extremt anmärkningsvärt”: ”Vi frågar oss varför. Med våra enorma nätverk och vår 60-åriga erfarenhet är vi en viktig internationell aktör … ett hårt slag mot våra samarbetspartners i världen”, fortsätter han och säger att det är oundvikligt att de måste avsluta samarbeten. (HV)
-
Tillfällig lösning räddar julens psalmer
Ett permanent avtal för psalmkopiering dröjer efter att förra avtalet mellan upphovsrättsorganisationen Alis och Svenska kyrkan upphörde 1 oktober, skriver Kyrkans tidning. Vilket innebär att många av de kända psalmerna inte längre får projiceras på skärm i gudstjänsten. Advent och jul har dock räddats – parterna har kommit överens om ett tillfälligt avtal för 43 av julens mest älskade psalmer. (HV)